INFORMACION

Portali  “Smile Albania”  është guida online e ideuar nga qeveria shqiptare për t’iu ardhur në ndihmë turistëve gjatë udhëtimit dhe qëndrimit të tyre në Shqipëri. Në aplikacion gjenden udhëzime për destinacionet turistike dhe ato të trashëgimisë kulturore e historike, aktivitetet dhe zonat më argëtuese, vendndodhjen e qendrave shëndetësore dhe policore në mbarë vendin. Në këtë aplikacion do të mund të zbuloni vendndodhjen e 100 fshatrave të vecuar ndër të tjerë për potencialin e tyre turistik dhe të trashëgimisë kulturore e historike.
 

Numrat e urgjencës

Rrugë tokësore

• Veri të Shqipërisë ↓
• Lindje të Shqipërisë ↓

• Jug të Shqipërisë ↓

Portet detare

•Shëngjin
•Durrës
•Vlorë
•Sarandë"

Aeroporti

• Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës 'Nënë Tereza'

Informacion

• Informacion ↓

RRUGË TOKËSORE ↓

INFORMACION ↓

Në Shqipëri janë rreth 18,000 km rrugë, specifikisht rreth 3,700 km rrugë kryesore kombëtare dhe 11,000 km rrugë lokale. Shqipja është gjuha zyrtare e Republikës së Shqipërisë. Formati i folur dhe i shkruar përbëhet dy dialektet kryesore, Geg dhe Tosk, por zyrtarisht përdoret dialekti Tosk.

Shqipëria është një shtet laik, ku liria e fesë është një e drejtë kushtetuese. Politika vepron nën një kornizë të përcaktuar në Kushtetutën e Shqipërisë. Sot, Shqipëria është një republikë parlamentare kushtetuese, në të cilën presidenti shërben si kreu i shtetit dhe kryeministri si kreu i qeverisë. Shqipëria është një demokraci parlamentare me aspirata evropiane dhe një sistem ekonomik të orientuar drejt tregut.

Shqipëria ka një numër të madh rajonesh klimatike. Zonat bregdetare kanë klimë tipike mesdhetare; zonat malore kanë një klimë më të influencuar kontinentale. Dimri është i butë dhe me shi, ndërsa vera është e nxehtë dhe me diell, me disa ditë shumë të nxehta. Temperatura mesatare ditore në janar është 6.5 ° C, ndërsa në korrik dhe gusht është rreth 24.5 ° C.

Futbolli është sporti më i popullor në Shqipëri. Federata Shqiptare e Futbollit është organi më i lartë vendimmarrës lidhur me politikat që duhet të ndiqen në këtë fushë. FSHF u krijua në vitin 1930 dhe është anëtare e FIFA-s dhe UEFA-s.

Muzika popullore shqiptare është element spikatës i identitetit kombëtar dhe vazhdon të luajë një rol të madh në muzikën shqiptare. Shumë prej këngëve folklorike bazohen në ngjarje historike, duke përfshirë temat tradicionale për nderin, mikpritjen, tradhtinë dhe hakmarrjen.

Kuzhina shqiptare është zhvilluar mjaft gjatë shekujve dhe është ndikuar fuqishëm nga gjeografia dhe historia e Shqipërisë. Tava e kosit është një prej pjatave që përfaqëson kuzhinën shqiptare, e cila përgatitet me mish qengji të pjekur, vezë, kos, hudhra, rigon dhe erëza të tjera. Pjatë identifikuese është edhe Flia, e cila gatuhet duke shtruar shumë petë, në mes të të cilave ka krem dhe shërbehet shoqëruar me salcë kosi.