FSHATI SOTIRE

Fshati Sotire ndodhet sapo ikën nga Gjirokastra dhe ndjek rrugën kombëtare për në doganën e Kakavijës, në fund të kufirit shtetëror, shtrihet fshati Sotirë pjesë e Bashkisë së Dropullit me plot bukuri të shumta. Eshtë një fshat i rëndësishëm ekologjik dhe me një teren të pasur por të pa shfrytëzuar, i cili ofron stimuj për […]

FSHATI MALESHOVE

Fshati Malëshovë është pjesë e Njësisë administrative Këlcyrë, e Bashkisë Këlcyrë në Qarkun e Gjirokastrës. Ndodhet 123 km larg kryeqytetit të Tiranës dhe aeroportit ndërkombëtar të tij, si dhe 70 km larg qëndrës së Qarkut të Gjirokastrës. Largësia me aeroportin më të afërt në Greqi është 77 km. Në zone gjenden shumë burime natyrore, gjeologjike, […]

FSHATI LEUSE SKEDA

Fshati Leusë  Skeda është pjesë e Njësisë administrative “Petran”, të Bashkisë Përmet dhe shquhet për pasuri të mëdha në burimet natyrore dhe kulturore. Ai gjendet 62 km larg nga qendra e Qarkut dhe e Prefekturës së Gjirokastrës, si dhe 230 km larg kryeqytetit Tiranës. Pozicionohet mbi një kodër nga ku mund të shijohet një panoramë […]

FSHATI KOSINE

Fshati Kosine gjendet në njësinë administrative “Qëndër Piskovë”, Bashkia Përmet. Mbi një kodër ndodhet kisha “Fjetja e Shën Mërisë”, ndërtim i vitit 1460. Ajo është 558 vjecare, por struktura e saj e hershme daton që nga koha e Perandorit romak Justinian, në shekullin e VI. Eshtë cilësuar si kisha e dytë më e vjetër në Ballkan, e […]

FSHATI KALIVAC

Fshati Kalivac ndodhet në Njësinë administrative Krahës të Bashkisë Memaliaj, është një fshat i lashtë e me histori dhe që shtrihet mbi disa kodra e bregore, të gjitha mbi gurë. Mbi çdo bregore gjëndet një mëhallë e formuar mbi bazë fisi, ato janë ngulime që datojnë në dokumente rreth shekullit të katërmbëdhjetë. Sipas defterëve osmanë […]

FSHATI PESHTAN

Fshati Peshtan ndodhet në Njësinë administrative “Qendër” të Bashkisë Tepelenë. Aty gjenden pesë kisha ortodokse në gjendje të rrënuar që prej vitit 1967. Banorët e parë të Peshtanit janë vendosur në lindje të fshatit në vendin e quajtur “Shën Thanas”, në një vend me shumë kullota, pyje lisi, livadhe dhe burime uji. Aty gjenden edhe varrezat […]

FSHATI NIVICE

Fshati Nivicë është pjesë e Njësisë administrative “Kurvelesh”, 30 km larg qytetit të Tepelenës dhe 190 km larg Kryeqytetit, Tiranës. Ndodhet 750 metra mbi nivelin e detit, rrëzë malit të Këndrevicës, 2100 metra të lartë. Në Nivicë dhe në krahinën e Kurveleshit kanë filluar kërkimet arkeologjike për 5 vitet në vijim, në bashkëpunim me Universitetin […]

FSHATI NEPRAVISHTE

Përshkrim i shkurtër i zonës. Fshati Nevaprishtë është fashati më i madh i Njësisë administrative “Qëndër Libohovë” në Bashkinë Libohovë. Aty ndodhen disa monumente kulture si,  Kalaja e Melanit, Ujësjellësi në Teqenë e Melanit, Kisha Paleokristiane e  Manastareqit, Teqeja  e Melanit që mendohet se është një zgjatim i qytetit antik ilir të Antigonesë ose është […]

FSHATI LABOVE E SIPERME

Fshati Labove e Sipërme është Njësi administrative” Odrie” në Bashkinë Libohovë, Qarku Gjirokastër. Eshtë e shquar për historinë dhe vlerat e mëdha kulturore që ajo mban në rrjedhën e shekujve. Monumenti “Kisha e Labovës së Kryqit” është njëri nga monumentet më interesante në Shqipëri që i kushtohet Shën Marisë. Atje shkohet duke ndjekur autostradën që të çon në […]

FSHATI ZVËRNEC

Fshati i Zvërnec ndodhet në pjesën veri-perëndimore të qytetit të Vlorës, vetëm 8 Km larg tij. Fshati ndahet në dy pjesë; Zvërneci i vjetër, që shtrihet në pjesën lindore të kodrinës; dhe Zvërneci i ri, në pjesën perëndimore, që mund të quhet dhe pjesa turistike e Zvërnecit, sepse kryesisht ndërtesat përdoren për qëllime turistike. Është […]